top of page

SANDRAS BERÄTTELSE

Vi bearbetade situationen dels genom att ta stöd från Forum för föräldrar till afrosvenska barn om hur vi skulle hantera situationen med förskolan och barnens föräldrar. På hemmaplan bestämde jag mig för att stärka mitt barn genom att normalisera bilden av svarta människor i hennes omgivning. Snabbt insåg jag att det var väldigt svårt att hitta produkter för ett treårigt, svart barn i Sverige. Jag kunde inte hitta några som helst böcker för hennes åldersgrupp med icke-vita huvudroller. De få dockor jag kunde leta upp på nätet (aldrig i fysiska butiker) var som gjorda för att inte locka barn till lek, ofta med arga uttryck eller näst intill nidbildsliknande ansiktsdrag. Turligt nog för vår del så är min dotter tvåspråkig och engelskan blev räddningen i situationen. Vi åkte till London några gånger om året och där kunde jag inhandla det jag behövde, dockor från bland annat Tiny Treasures och en mängd böcker som Princess Grace, I love my hair och Full, full, full of love. Under åren har resorna fortsatt och mycket har inhandlats via Amazon och andra hemsidor och vi har genom åren kompletterat med olika tv-program och filmer som Doc McStuffins, Family Reunion, Annie (2014) och Ett veck i tiden. 


När jag några år sedan skulle köpa en till present till mitt syskonbarn blev jag än en gång frustrerad över att utvecklingen i Sverige inte har gått framåt vad gäller mångfald i barns leksaks- och boksortiment och normaliseringen av att svensken idag är annat än blond och blåögd. Där någonstans föddes tanken att skapa leksaker och andra produkter för barn, där fler än vita barn skulle få möjligheten att känna igen sig, men också för att vita barn i vårt samhälle skulle få en rättvis bild av hur vi svenskar ser ut idag och få produkter som representerar deras syskon, kusiner, vänner och förskolekompisar. Med tiden utvecklades även idén att skapa diskussionsforum och workshops för barn för att fördjupa samtal kring representation och strukturell diskriminering med dem.


Genom våra första produkter, pussel, vill vi ge barn och deras familjer stunder av gemenskap och glädje i lek och lärande. Ett avslutat pussel är i slutändan en vacker tavla och vad bättre än ett motiv som ger en möjlighet att känna lycka, stolthet och igenkänning. Vi började med pussel och har planer för att utveckla fler sådana men kommer även framöver skapa andra produkter som bidrar till lustfyllt lekande i representativ miljö. Någon gång under 2017 sa jag till Sara: “Om vi kan bidra till att förändra uppväxten för ett enda barn i Sverige, då har vi gjort något viktigt”. Nu känns det som att vi är på väg att göra det!

Sandra

bottom of page